İçeriğe geç

Bingöl Zazaca Ne Demek

Bingöl’ün anlamı nedir?

1945 yılında Bingol ismi verilmiştir. Bingol ismini aynı isimli dağdan almıştır. Dağ ismini üzerinde bulunan yüzlerce, belki de binlerce farklı büyüklükteki buzul göllerinden almıştır. Böylece zirvesi dumanlı, zirvesi süt beyazı olan karla kaplı dağdaki buzul gölleri bir kasaba ve şehrin ismi olmuş ve bağrında ebedileşmiştir.

Bingöl Zaza mı?

Öğrendiğimiz kadarıyla Bingöl halkının %80-85’i Zaza… Kürtçe konuşan %15-20 var… Ancak çoğunluğu Kürt kökenli değil…

Bingölün yüzde kaçı Zaza?

%67,7 – Zaza. %31,3 – Kürt. %0,8 – Türk. %0.

Zazaca Kürt dili mi?

Ancak Zazaki’nin Kürtçe’de bulunduğunu bilimsel olarak kanıtlayan hiçbir kaynak veya çalışma yoktur. Zazaki, Farsça ve Kürtçe arasındaki yakınlık, birinin diğerinin lehçesi veya alt dili olmasından değil, ilişkili diller olmasından kaynaklanmaktadır. Aynısı Kürtçe’nin bir Farsça lehçesi olduğu görüşü için de geçerlidir.

Bingöl Kürtçe ismi nedir?

Bingöl (eski adı: Çapakçur, Zazaki: Çolik/Çolig, Kürtçe: Çewlîg, Ermenice: փրրրւրրււր, Ermenice: փրրրւրւր, romanizasyonda: Chapaghjur), Bingöl ilinin merkezini temsil eden şehirdir.

Bingöl hangi dilde?

Zazaca’nın Adlandırılması: Bingöl, Palu, Karakoçan, Genç, Solhan, Piran, Hani, Eğil, Hazro ve Lice gibi bölgelerde yaşayan Zazalar, konuştukları dile “Kırdki” derler ve kendilerine “Kırd” derler. Zazaca’nın bu farklı adlandırmaları, dilin ve kültürün zenginliğini ve çeşitliliğini yansıtır.

Zaza hangi ırktır?

Zaza halkı, Hint-Avrupa dil ailesine ait bir dil olan Zazaca konuşur ve ağırlıklı olarak Türkiye’nin Doğu Anadolu bölgesinde yaşarlar. Güneydoğu Anadolu bölgesinde Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Tunceli bulunur; Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa illerinin belirli bölgelerinde yaşayan bir İran halkıdır.

Zaza ve Kürt aynı mı?

Yazarın “aynı” derken neyi kastettiği açık değil, ancak niyetinden ne sormak istediğini anlayabiliyoruz. Zazaların da Kürt olup olmadığı sorusu ortaya çıkıyor. Soruyu cevaplamak gerekirse: “aynı” değil. Ortak bir noktaları var: Pers bir millet.

En çok Zaza hangi ildedir?

En sık yaşadıkları iller Elazığ, Tunceli ve Bingöl’dür. Bu üç ilin dışında azınlık olarak yaşadıkları bölgeler de vardır. Örneğin Sivas’ın doğusundaki ilçelerde Zaza nüfusuna rastlamak mümkündür. Ayrıca Tokat Almus ilçesinde de bazı Zazalar yaşamaktadır.

Bingöl hangi mezheptendir?

Bingöl Alevilerinin bir kısmı Kurmanc, bir kısmı Dimili (Kird/Zaza). Yayladere, Kiğı ve Yedisu ilçelerinde Kurman Alevileri çoğunluktadır. Adaklı’da Dimili (Kird/Zaza) Alevilerin nüfusu Kurmanc Alevilere göre daha fazladır.

Zaza kökeni nereye dayanır?

(M.Ö. 500 civarı) gibi tarihi kayıtlar, Zazaların anavatanının bugün inanıldığı gibi Fırat ve Dicle kaynaklarının etrafında olduğunu kanıtlıyor. Bu kanıt, Zazaların daha önce inanıldığı gibi Horasan’dan Zazadiyar’a göç etmediğini, aksine Horasan’a göç ettiğini gösteriyor.

En çok Zaza hangi ülkede?

Zazaların en çok yaşadığı bölge Doğu Anadolu bölgesidir. Erzincan, Elazığ, Diyarbakır, Bingöl ve Sivas illerinde çok sayıda Zaza bulunmaktadır.

Zazaca babaya ne denir?

DurumlarTürkçeZazacaSimnanBaba (y)pipiyeBaba (b)perpiyeAnne (y)ma/maemar/meyAnne (b)mar?

Zazalar Türk boyu mu?

Türkdoğan, Zazaların Proto-Türklerin Su kabilesine ait olduğunu iddia ediyor. Bingöl’de Suvaran adında iki köy var. Diğer birçok araştırmacı da Zazaların Orta Asya’dan gelen Türk kökenli bir topluluk olduğu konusunda hemfikir (Rışvanoğlu 1994: 195-213).

Zazaca seni seviyorum ne?

Zazaca sözlük X hakkında: “Seni seviyorum: EZ TO RA HES KENA (Ez to ra hes kon) Ez to ra hes kena @baydemirosman :)” / X.

Bingöl’ün yeni ismi nedir?

Günümüzde birçok kişi Bingöl ismine ek olarak “Çolig” ismini de kullanmaktadır. Bu, özellikle kırsal kesimlerde şehir merkezini ifade etmek için kullanılan isimdir.

Bingöl neyi ile ünlü?

Dokumacılıkta da oldukça gelişmiş olan Bingöl; halı, kilim, heybe, eldiven, hasır, çorap gibi el sanatı ürünleriyle dikkat çekiyor.

Bingöl nereden ayrıldı?

Cumhuriyetin ilanından sonra Bingöl, 1926 yılında Elazığ, 1929 yılında Muş illerine bağlanmış, 1936 yılında ise il olmuştur.

Çapakçur ismi nereden gelir?

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde Çapakçur’un Büyük İskender tarafından kurulduğu ve onun adını taşıdığı belirtilir. İskender burada ağrılarından kurtulmak için “ab-ı hayat” (hayat suyu) arar ve bulduğu suya “Çapakçur” adını verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Parayı Elden Alan Escort