Özel hayatın gizliliği cezası paraya çevrilir mi?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunda bir yıla kadar hapis cezalarının para cezasına çevrilmesi mümkündür. Burada da hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı ve söz konusu suç için verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu uzlaşmaya tabi mi?
Özel hayatın gizliliğinin ihlalinin tehlikeye atılıp atılamayacağını değerlendirirken TCK, 253. maddede, soruşturma ve kovuşturmada yargılamanın ön koşulu olarak ihbarın istendiği suçlar için uzlaştırma hükümlerinin uygulanacağını hükme bağlamaktadır. Açıkça şikâyet konusu olan özel hayatın gizliliği ihlali uzlaştırmaya tabidir.
Özel hayatın gizliliği suçu sicile işler mi?
Gerekli koşullar sağlanmış olsa bile, hâkim bu kararı vermek zorunda değildir. Mahremiyetin ihlali nedeniyle bir yıldan az hapis cezası verilmesi halinde, hapis cezasının para cezasına çevrilmesi ihtimali vardır. Mahkeme cezaları protokolde kayıt altına alınır.
Özel hayatın gizliliği hangi durumlarda geçersiz sayılır?
Mahremiyet ihlali suçu, kamu yararına ve hukuka uygun olarak işlenirse geçersiz sayılabilir. Örneğin, bir gazetecinin kamu yararı taşıyan bir haber hakkında haber yaparken bu tür bilgileri ifşa etmesi yasal olabilir.
TCK 134/1 maddesi nedir?
Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesinde düzenlenen bu suça göre (1), özel hayatın gizliliğini ihlal eden kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Gizliliğin görüntü veya ses kaydı yoluyla ihlal edilmesi halinde ceza bir yıl artırılır.
Eşinin cep telefonunu karıştırmak suç mu?
Evet, eşinizin telefonunu dinlemek suçtur. Eşin, diğer eşin telefonunu evin içinde veya dışında sorunsuz bir şekilde incelemesi mümkündür. Ancak, bir erkek veya kadın tarafın eşinin telefonunu dinlemesi, mesajlarını okuması ve sosyal medya hesaplarına erişmesi durumunda bunun Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olduğu belirlenmiştir.
Özel hayatın gizliliğini ihlal yüz kızartıcı suç mudur?
TCK 134’te düzenlenen “özel hayatın gizliliğini ihlal suçu” hiçbir kanunda veya Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda utandırıcı bir suç olarak tanımlanmamıştır. Dolayısıyla bu suç utandırıcı bir suç değildir.
Ekran görüntüsü almak suç mu?
İzin alınmadan ses veya görüntü kaydı yapılması suç olup, karşı tarafın rızası olmaksızın özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği için Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılır.
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu kaç yıldır?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 134. maddesinde düzenlenmiştir: “Bir kimsenin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Özel hayatın gizliliği, görüntü veya ses kaydı yoluyla ihlal edilirse, verilecek ceza bir kat artırılır.”
Özel hayatın gizliliği neleri kapsar?
Kişinin herkese açıklamadığı, sınırlı sayıda kişi tarafından bilinen ve isterse başkalarına iletebileceği özel yaşam olaylarını ve bilgilerini izleme, gözlemleme, kaydetme, başkalarına iletme vb. eylemler de özel yaşamın gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.
Whatsapp konuşmalarını paylaşmak suç mu?
Sosyal medya mesajlarında mahremiyet hakkını ihlal eden içeriklerin paylaşılması Türk Ceza Kanunu’nun 132. maddesi kapsamında suç teşkil edebilir. Örneğin; bir kişinin rızası olmadan çıplak fotoğraf veya videolarının paylaşılması veya bir kişinin özel mesajlarının paylaşılması bu çerçevede değerlendirilebilir.
Evli bir bayanla konuşmak suç mu?
Eşlerden birinin karşı cinsten biriyle gece gündüz düzenli olarak telefon görüşmesi yapması zina varlığını kanıtlar. Eşlerden birinin evlilik dışı ilişki yaşadığı başka bir kişiden çocuğu varsa zina kanıtlanmış olur.
Mesaja görüldü atmak suç mu?
Aniden meydana gelen olaylarda delil teşkil etmek üzere mesajın kaydedilip paylaşılması suç değildir. Ancak, aniden ve planlı olarak gerçekleşmeyen bir olayda, konuşmaların kaydedilip paylaşılması Türk Ceza Kanunu’na göre yasaktır. 132/3. maddeye göre haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.
Özel hayatı ifşa etmek suç mu?
Gizliliğin görüntü veya ses kaydı yoluyla ihlali hâlinde ceza bir kat artırılır. (2) Bir kimsenin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Eşler arasında gizlilik olur mu?
Ancak bu, eşlerin sürekli ve kısıtlama olmaksızın birbirlerini izleyebilecekleri ve kontrol edebilecekleri anlamına gelmez. Gizlilik kişisel bir haktır ve evlilikle tamamen ortadan kalkmaz. Ancak eşler arasındaki gizlilik sıkı bir şekilde korunmaz.
Özel hayatın gizliliği neleri kapsar?
Kişinin herkese açıklamadığı, sınırlı sayıda kişi tarafından bilinen ve isterse başkalarına iletebileceği özel yaşam olaylarını ve bilgilerini izleme, gözlemleme, kaydetme, başkalarına iletme vb. eylemler de özel yaşamın gizliliğini ihlal suçunu oluşturur.
TCK 136 para cezasına çevrilir mi?
TCK 136 hükmüne göre kişisel verileri elde etme ve kullanma suçunun cezası 2 yıldan 4 yıla kadar hapistir. Bir yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlar kanunda öngörülen hâllerde adli para cezasına çevrilebilir.
Ekran görüntüsü almak suç mu?
İzin alınmadan ses veya görüntü kaydı yapılması suç olup, karşı tarafın rızası olmaksızın özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği için Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılır.
Mahkeme özel hayatın gizliliğini ihlal cezasını neye dayanarak vermiştir?
Özel hayatın gizliliğini ihlal suçunun görüntü veya sesleri ifşa ederek işlenmesi (TCK m. 134/2) TCK m. 134/2’ye göre; Bir kimsenin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.