Hangi durumlarda imama uyulmaz?
İmamın fazla secde etmesi, veya sahabenin belirttiğinden fazla bayram tekbiri getirmesi, veya cenaze namazında dörtten fazla tekbir getirmesi, yahut yanılarak beşinci rek’attan başlaması halinde cemaat bu hususlarda imama uymaz.
Uzaktan cemaate uyulur mu?
Geçerli bir sebepten dolayı cemaatle namaza gidemeyen kişi, bulunduğu herhangi bir yerde cemaat kurarak namazını kılabilir. Eğer buna fırsat bulamazsa, tek başına kılar. Dolayısıyla telefon, televizyon, internet vb. vasıtalarla mekân birliği sağlanmayacak şekilde imama uyularak kılınan namazlar geçerli değildir.
Camide imama uymadan namaz kılınır mi?
Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, Kabe’nin etrafı da dahil olmak üzere cemaatle namaz kılarken, imamın durduğu taraftaki cemaat imamın önünde durmamalıdır. Dolayısıyla imamın tarafındaki cemaat imamın önünde durursa, imama uymuş sayılmaz ve namazları geçersiz sayılır.
Hanefi mezhebinde imama nasıl uyulur?
Hanefi mezhebine göre, imama uyan kimse, cemaatle namaz kılarken imamla birlikte Fâtiha’yı ve ondan sonraki ayet veya sureyi okumaz. İmama uyan kimseden namazda Kur’an okuma zorunluluğu tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50).
İmama Uyulurken nasıl niyet edilir?
Örnek vermek gerekirse, bir kimse cemaatle yatsı namazını kılıp imama uymak isterse, “Niyet ettim, hazır bulunan imama uyarak yatsı namazını kılmaya” şeklinde niyet etmelidir.
Namaza geç kalınca imama uyulur mu?
En geç bir rekât için rükû ederek imama yetişen kişi – imam rükûdan kalkmadan önce – o rekâtı imamla birlikte kılmış sayılır. İmam kendisine selâm verene kadar imama uyar. İmam selâm verdiğinde kendisi selâm vermez, ayağa kalkar ve kılmadığı rekâtları birbiri ardına kılar.
Karı koca evde cemaat olur mu?
Evde ailece birlikte namaz kılabilirler. Hepsi cemaatle birlikte namaz kılarlar. Evde sadece bir erkek ve bir kadın varsa, erkek imam olur ve kadın cemaat olur. Kadın imamın bir sıra arkasında durur. Ancak yer yoksa, kadın imamın yanında durabilir ve topuğunun ötesine uzanmaz.
Internetten hocayla namaz kılınır mı?
Buna göre internet, televizyon ve radyo vasıtasıyla başka bir mekânda imama uyma niyetiyle bu şekilde kılınan namaz geçersizdir. Çünkü mekân birliği sağlanmamakta ve “cemaat” kavramı oluşmamaktadır.
Cami yerine evde namaz kılınır mı?
Farz namazların sünnetleri de dahil olmak üzere bütün nafile namazları camide kılmak mümkün olmakla birlikte, bunları evde kılmak daha faziletlidir.
İmam sessiz okurken cemaat okur mu?
Bu hadis, cemaatin gizli namazda okumaması gerektiğini gösterir. Sessiz namazlarda gerekliyse, önce sesli namazlarda gerekli olur. Hanefiler hariç, İslam hukukçularının çoğunluğuna göre, Fatiha namaz sırasında bir kıraat olarak okunmalıdır.
İmama uyan kimse besmele çeker mi?
İmama uyan kişi Bismillah okumaz. Ancak imama uyan kişi Bismillah okusa bile namazı geçerlidir. Sübhaneke ve Euzhu okunduktan sonra ilk rekatta Bismillah okunur. Diğer rekatlarda sadece Bismillah okunur.
Camiye yakın evde cuma namazı kılınır mı?
İslam alimlerinin çoğunluğuna göre cuma namazı, yerleşim yerlerinde bulunan camilerde veya yakın çevresindeki açık alanlarda kılınabilir.
Televizyondaki imama uyulur mu?
“Cuma namazı dâhil cemaatle kılınan namazlarda imam ile ona uyanların fiilen veya hukuken aynı mekânda bulunmaları gerektiğinden, televizyon, internet ve benzeri yayın araçlarıyla başka yerlerden yayınlanan namazlara uymak caiz değildir.
İmama sonradan uyan kişiye ne denir?
Mesbûk, cemaatle kılınan namazı baştan tamamlayamayan ve ilk rekât için eğildikten sonra imama uyan kişidir. İmamla birlikte “Sübhanallah” diyecek kadar uzun süre eğilmeyen kişi o rekâtı kaçırmış sayılır.
İmama uyan kişi Sübhaneke okur mu?
Cemaatle namaz kılarken imam açıktan Fatiha’ya başlayınca artık Sübhaneke duası okunmaz ve imam dinler. Ancak üçüncü ve dördüncü rekâtlar gizli okunduğu için birinci rekâtta okuyamadığı Sübhaneke duasını bu rekâtlarda okuyabilir.
İmama uymanın şartları nelerdir?
Buna göre, imama uyarak namazını kılan kimse, bu niyetini bütün kalbiyle idrak etmelidir; aksi takdirde imama uyma niyeti olmadan kıldığı namaz geçersiz olur. “Hazır olan imama uyuyorum.” demesi de yerinde olur.
Secdede imama uyulur mu?
1459 – İmamın önünde yanlışlıkla secde ederse, secde zikrini okumalıdır. Fakat zikir okumak, secdede imama uymaya engel olursa, imamla birlikte kalkıp secde etmelidir ve bu şekilde hem cemaat hem de kılınan namaz geçerli olur.
İmama uyan kişi sure okur mu?
Tek başına namaz kılan kişi her iki namazı da birlikte okur. İmama uyan kişiye gelince: Hanbeli ve Hanefilerin görüşüne göre ona sadece “Rabbena lek’l-hamd” veya “Rabbena ve lek’l-hamd” veya “Allahümme rabbena ve lekelhamd” denir. Şafiilere göre ilk ifade daha iyidir; çünkü sünnet bu konuda gelmiştir.
Seferi iken imama uyulur mu?
Yolculuk halinde bulunan bir kimse, yerleşik imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyar, 1/80). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salat, 18 [378]; Müslim, Salat, 77 [411]) buyurmuş ve cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.